Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Урядова тиша

Політмаразми 20962 перегляди

Опубліковано - 27.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Урядова тиша
Поточна ситуація вельми нагадує ще одну інтерпретацію відомого анекдоту: “Тиха київська ніч. Тільки чутно, як в Кабміні малюють схеми”.

Дійсно, за кількістю конкретних заяв ситуація нагадує літній “мертвий сезон”. Прийшовши до влади, нова команда фактично не зробила жодного серйозного месиджа по першочергових кроках в економіці, не кажучи вже про якусь виразну стратегію.

Уряд зробив практично все: розставив своїх людей, спробував сформувати систему стримування і противаг між СПУ, ПРУ, частиною “Нашої України” і КПУ, і навіть розв’язав тактичну війну з Президентом. Проте це все кроки по зміні системи влади, своєрідна рекогносцировка. Очевидно, що час для подібних дій уже закінчився. Чиновники розставлені по своїх місцях, противаги створені. Саме на часі подумати, куди вести країну далі. Особливо зважаючи на те, що вести її в теперішніх умовах доведеться тільки Кабміну, а не Президенту, Раді або ще комусь. Натомість є певний інформаційний вакуум. Не зрозумілі не тільки пріоритети, але навіть стратегічні речі на зразок СОТ і ЄЕП. Один чиновник, виступаючи перед аудиторією, говорить одне, другий – інше. Причому більшість з них використовують обтічні фрази без конкретики, такі, що зрозуміти позицію просто неможливо.

Тим часом активна законодавчо-інформаційна атака на Віктора Ющенка, після якої Президенту в терміновому порядку довелося вибудовувати оборону і міняти оточення, говорить про те, що стратегія в політичній сфері у уряду є. Чіткість, злагодженість і агресивність говорять саме про це. Проте в економічній сфері такого й близько не спостерігається.

Причому створюється враження, що подібна позиція викликана не різницею в поглядах, а більш тривіальною річчю – відсутністю хоч якого-небудь бачення. Цим спричинені вкрай “сирий” бюджет, поданий урядом, розбіжності в заявах, загальні фрази з будь-якого питання тощо. Цілком можливо, що уряд готується до використання “векторної” політики Кучми. Тобто коли стратегію розвитку підміняє тактична необхідність. Причому іноді навіть ця несистемна тактична необхідність обирається на підставі особистісного чинника, а не на підставі елементарного економічного або політичного розрахунку.

Водночас можливий і абсолютно протилежний варіант. Можливо, що затишшя зумовлене створенням подібної системи. Тобто команда Віктора Федоровича активно працює над створенням всіляких схем, ну а практична робота почнеться після ухвалення бюджету і, що саме головне, після підписання цього документа Президентом. Але в такому разі виникає закономірне питання: чому бюджет був поданий в парламент в такому вигляді, а багато експертів і політиків, незалежно від орієнтації, вказують на його численні огріхи?

Та й для обнародування системного плану розвитку тієї або іншої галузі вітчизняної економіки команді Віктора Януковича не потрібно багато часу. Всі члени Кабміну знають про стан справ не з чуток, тому вводити когось в курс справ немає необхідності.

Більш вірогідною є третя версія: стратегія розвитку в економіці не є домінуючим чинником для нинішнього уряду. І справа тут не в загальному підході і багатовекторності. Просто на сьогодні Кабмін зайнятий більш цікавою річчю – зміцненням виконавчої влади на противагу президентській. І поки Віктор Ющенко і його команда буде “огризатися” з Банкової і намагатися впливати на владні важелі, ні про які стратегії в економіці і розмови не може бути. Все буде управлятися фактично в ручному режимі, виходячи з тактичної необхідності, компромісу між ФПГ і наявності кулуарних домовленостей. Скільки триватиме така ситуація, навряд чи хтось в Україні знає.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.