Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Смертельна небезпека багатоквартирних будинків

Довкілля 19425 переглядів

Опубліковано - 26.06.2019 | Всі публікації | Версія для друку

Київський масив Позняки
Київський масив Позняки
Вчені Литовського університету медичних наук дійшли висновку, що забруднення повітря і проживання в багатоквартирних будинках можуть підвищувати ризик хвороб серця, інсульту і діабету 2-го типу.

Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в країнах, що розвиваються. Гіпертонія і метаболічний синдром є важливими причинами серцево-судинних захворювань. Метаболічний синдром додатково пов’язаний з абдомінальним ожирінням, підвищеним артеріальним тиском і більш високим рівнем глюкози (цукру) в крові. Ці умови пов’язані з більш високим ризиком для різних проблем зі здоров’ям. Причини цих розладів є складними і пов’язані з генетичними факторами, способом життя, дієтою та факторами навколишнього середовища, - включаючи забруднення повітря, транспортний шум, житлове будівництво та наявність зелених насаджень.

Дослідники досліджували зв’язки між тривалим впливом на навколишнє повітря, забрудненням і відстанню до зелених насаджень і магістральними дорогами з розвитком гіпертензії та деяких компонентів метаболічного синдрому. Ці асоціації оцінювалися серед людей, що живуть у приватних будинках або багатоповерхових будинках у місті Каунас, - з населенням числом 280 тис. осіб, - другим за величиною містом Литви.

У даному дослідженні дослідники досліджували зв’язок між тривалим впливом забруднення навколишнього повітря та віддаленістю до зелених просторів і великих доріг з розвитком гіпертензії та деяких компонентів метаболічного синдрому. Ці компоненти включали: високий рівень тригліцеридів, знижений холестерин ліпопротеїнів високої щільності, більш високий рівень глюкози в крові й ожиріння. Асоціації оцінювалися серед людей, які жили в приватних або багатоквартирних будинках.

Результати показують, що рівень забруднення повітря вище медіани пов’язаний з більш високим ризиком скорочення ліпопротеїнів високої щільності. Експозиція, пов’язана з дорожнім рухом, була пов’язана з частотою гіпертензії, більш високим рівнем тригліцеридів і зниженням холестерину ліпопротеїнів високої щільності. Проте негативний вплив забрудненого повітря спостерігався лише в учасників дослідження, що проживали в багатоквартирних будинках.

Оскільки поблизу багатоквартирних будинків більш щільний дорожній трафік, це може бути пов’язане з частотою гіпертонії. Крім того, висока щільність забудови, вуличний рух та його конфігурації є додатковими факторами, пов’язаними з соціальними взаємодіями та підтримуючими зв’язками, які також можуть впливати на серцево-судинне здоров’я.

Відзначено, що наявність зелених насаджень, розмір і тип (діяльність) доступних відкритих громадських просторів обернено пов’язані з оціненими факторами ризику. Дослідники додатково виявили позитивний вплив природного середовища і підкреслили позитивний вплив таких просторів на серцево-судинне здоров’я.

«Результати наших досліджень дозволяють сказати, що ми повинні максимально регулювати житловий простір для однієї людини в багатоквартирних будинках, поліпшити шумоізоляцію квартир і сприяти розвитку зелених насаджень навколо багатоквартирних будинків», - наголосив провідний автор дослідження.
Аматціемс - сучасне еко-селище в Латвії
Аматціемс - сучасне еко-селище в Латвії

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.