Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія готує Януковичу новий прайс?

Політмаразми 20877 переглядів

Опубліковано - 25.10.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Росія готує Януковичу новий прайс?
Як стверджують наші ну дуже інформовані джерела, газовий бліцкріг російського прем'єра Фрадкова в Україні не зірвався, а тільки, був відкладений до уточнення формулювань ультиматуму Кабміну Януковича.

Щоб зрозуміти це, варто коротко пригадати передісторію газового питання, яке до цих пір так і не має ніякого конкретного варіанту рішення між Україною і Росією. Навіть у перспективі.

Спочатку було оскаженіле популістське промивання мізків виборців Януковічем і його командою під час парламентської виборчої кампанії з приводу того, що, мовляв, тільки їхня банда проФФесіоналів (або “проФФесіональна банда” - це кому як зручніше) дорветься до влади, то всі газові питання будуть вирішені на благо народу України і її економіки. Врешті-решт так і трапилося – Віктор Федорович з подільниками осідлав всі промислово-економічні керівні крісла в країні. Але з газом вийшла заминка. Росія аж ніяк не захотіла сідати й домовлятися з януковичами про ту ціну на газ, про яку брехали електорату. Причин тут було декілька, але основними виявилися дві: по-перше, Януковичу для того, щоб стати прем'єром, довелося погодитися на підписання ющенківського Універсалу, який ні духом, ні буквою не укладається в імперські геополітичні устремління Росії; а, по-друге, з боку Путіна спрацювало природне відношення до такої «команди професійних зрадників Батьківщини» – а куди ви тепер подінетеся з підводного човна?...

Це і зумовило довгий тужний процес газових переговорів, в якому була і метушлива їзда міністра паливенерго Бойко до Москви, Ашгабат і назад, і все безрезультатно, була й курортна зустріч Януковича з Путіном в Сочі, де Володимир Володимирович, у сутінках, ледве зумів відрізнити Віктора Федоровича від дуба “стоєросового”. Та багато чого було. Не було тільки конкретного результату. Тобто ціни на газ на осяжне майбутнє. Хоч б на 2007 рік.

А зима насувалася все невідворотніше, оглушивши першу половину жовтня «несподіваними» приморозками й тотальним зривом початку опалювального сезону. І це, не дивлячись на те, що крупно-рогата коаліція під керівництвом Партії регіонів героїчно зуміла відмінити своє рішення на подолання ними президентського вето на заборону підвищувати комунальні тарифи. Тарифи нові з'явилися, а нової ціни на газ у Кабміну Януковича як не було, так і не з’явилося. Тому альтернатива намалювалася досить проста – хоч газом топи, хоч сам топися.

І тоді знову, як м'ячик від пінг-понгу, став мотатися між Москвою і Києвом міністр Бойко. Ця «дипломатія пінг-понгу» була настільки стрімкою й хаотичною, що навіть МЗС України висловив подив з приводу своєї непоінформованості міжнародними переміщеннями високого державного чиновника. На що Бойко тільки і зумів невиразно огризнутися, щоб, мовляв, не політизували його візити.

Втім, ніхто й не політизував. Але всі чекали, чим же все це закінчиться. А, судячи по масових щоденних прес-релізах прес-служби Мінпаливенерго, все складається як найкраще. І ось-ось повинно закінчитися взагалі чудово.

Але інформація, що просочується, у людей обізнаних, почала викликати занепокоєння. Ще в першій половині жовтня в компетентних кругах пішли чутки, що газове питання Росія щільно пов'язує з деякими політичними аспектами. Що само по собі, в рівноправних економічних взаєминах, неприйнятно в принципі. Потім з'явилася інформація, що Кабмін Януковича, в особі самого прем'єра і профільного віце-прем'єра Клюєва, дали принципову згоду на можливе обговорення політичної складової газових переговорів. Тоді ж, за наявною інформацією, був узгоджений й список політичних інтересів Росії, які абсолютно не йшли врозріз з програмними установками Януковича і його партії, які й привели їх на перше місце, за підсумками парламентських виборів. Логіка такого компромісу була проста – виконання політичних умов Росії можна й потрібно було підносити не як поступку північному сусідові, але виключно, як виконання передвиборчих обіцянок.

Але все ж, цю постановку питання потрібно було «провентилювати» в самій Україні, щоб уникнути несподіванок. Першим наслідком цього стало те, що прем'єр-міністр Росії Михайло Фрадков несподівано, без пояснення причин, в п'ятницю, 13 жовтня переніс свій візит до Києва, який повинен був відбутися в понеділок-вівторок 16-17 жовтня. А саме в рамках цього візиту повинні були пройти міжурядові переговори по газу.

Втім, тоді ніхто не придав великого значення перенесенню термінів . Адже, нова дата визначалася на 23-24 жовтня (ті ж два дні – понеділок-вівторок).
Будучи упевненим в благополучному, для себе, результаті, Віктор Янукович на засіданні Кабміну гучно і публічно заявив, що “угода про постачання газу до України буде підписана 24 жовтня в Києві на засіданні міжурядової російсько-української комісії”, під час візиту до Києва російського прем'єра Фрадкова.
Віктор Федорович ніколи не відрізнявся ні великим розумом, ні кмітливістю. А після багатьох минулих подій, довіра до нього кремлівських господарів виявилася неабияк підірваною.

Тому була організована така собі операція із дослідження реакції в Україні на можливі майбутні домовленості. Газета «КомерсантЪ-Україна», що належить такому собі Алішеру Усманову, – одному із співвласників і топ-менджеру структур російського «Газпрому», повністю контрольованого особисто Володимиром Путіним, організувала нібито «злив» про вірогідні політичні умови, на яких може бути підписана газова угода з Україною. Надто пояснювати, що поява такої публікації в усмановской газеті без кремлівсько-газпромівської санкції була неможлива.

Дана провокація переслідувала конкретну мету – переконатися, наскільки Янукович і Ко контролюють ситуацію в громадській думці, перевірити, наскільки негативним, буде відношення до цього українського політикуму й соціуму, і, зрештою – уникнути непотрібної напруженості, щоб не втратити на посадах в Кабміні таких цінних кадрів, якими і є для Росії “команда проФФесіоналів”.
Отриманий результат виявився украй негативним. Інформація про те, що запрошує Росія, в обмін на ціну в 130 доларів за тисячу кубометрів, виявилася такою, що шокує навіть для правовірних “регіоналів”, які через потребу, не були присвячені у всі хитросплетіння продажу України. Про центристів і націонал-демократів говорити не доводиться. З відвертим “одобрямсом” виступили тільки давно і безнадійно продажні комуністи і прогресисти, у яких вже ні електоральною, ні эректоральної підтримки, в країні, не залишилося.

Та ще “автори” такого дерибану країни – Клюєв і Бойко – як з ланцюга зірвавшись, почали з піною у рота доводити, що нічого подібного не було, тому що бути не могло. Їм можна було б повірити, якби джерела з їхнього ж власного оточення конфіденційно не розповідали прямо протилежне.

Всі подальші події стали наслідком цього «невтішного» результату. Росія визнала безрозсудним, в такій ситуації, педалювати вимоги й примушувати Януковича “відповідати за базар”. Тому, так раптово, в понеділок, 23 жовтня, коли Київ був готовий зустріти високого російського гостя, у прем'єра Фрадкова знайшлися невідкладні справи, а тому він переніс свій візит на 24 жовтня, скоротивши всі заходи до одного неповного робочого дня. А вже напередодні, пізно увечері, стало відомо, що Фрадков летить до Києва говорити про що завгодно, але тільки не про газ і угоду про нього. Та і про що йому сьогодні в Києві було говорити з Януковічем і Ющенком? Адже політична складова цих переговорів однозначно стала нереальною. Тому Михайло Юхимович після зустрічі з Януковічем, відповідаючи на питання прокоментувати заяви в ЗМІ про те, що Росія вимагає від України ряд політичних і економічних поступок в обмін на дешевий газ, висловив думку, що ЦИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ НЕ ПОТРІБНО ПРИДІЛЯТИ СЕРЙОЗНОЇ УВАГИ.

“Цим” – в сенсі, “тим” повідомленням ВЖЕ можна не надавати ніякого значення. Але це не означає, що не потрібно надавати значення іншим обставинам. Як повідомляють наші джерела, офіційний рівень російської делегації сьогодні супроводжував ще і неофіційний. Саме на цьому рівні опрацьовуються інші компромісні варіанти політичних і економічних поступок з боку України в газовому питанні. І, очевидно, якщо Янукович і Ко їх в найближчий час не приймуть, то про ціну, навіть в 200 доларів за тисячу кубометрів, Україні доведеться тільки мріяти.

Тому, що проФФесіональні негідники!

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.