Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ви ще маєте житло? Держава йде до вас!

Добробут 22790 переглядів

Опубліковано - 19.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

- Кому там платити податок?
- Кому там платити податок?
Примара податків ходить по країні - річний податок на квартиру, скажімо, вартістю в 220 000 доларів складе 11 000 гривень.

Варто було Віктору Ющенку в грудні цього року заявити про те, що він «великий прихильник введення податку на нерухомість і віднесення його до місцевих податків», як депутати від «Нашої України» внесли відповідні законопроекти. Авторів двоє – Сергій Бичков і Володимир Стретович. Законопроектів також два – «Про податок на майно юридичних осіб» і «Про податок на майно фізичних осіб». Тобто, після ухвалення даних документів ображатись не буде ніхто. Тому що платити будуть всі.

Коротко про запропоновані нововведення для юросіб. Автори законопроекту пропонують включити в об’єкти оподаткування всю нерухомість та інші основні і невиробничі фонди, зокрема майно, яке передане в тимчасове користування. Базою оподаткування встановлена середньорічна балансова вартість майна. Податковий період складає квартал для нерезидентів і рік для резидентів України. Ну а сам податок складає 1,5% від бази оподаткування і платиться до загальнодержавного бюджету.

Фізособам «пощастило» не менше. На відміну від гучного законопроекту Цушка, автори вирішили не встановлювати мінімальну планку вартості. Тобто платити будуть всі без винятку: і бабуся в Тернопільській області з загальною ринковою вартістю житла в 500 доларів, і мільйонер з Києва. Однак в нинішньому варіанті законопроекту нарешті виписаний достатньо свідомий диференційований підхід до ставки податку.

Ринкова вартість майна

Ставка податку

До 100 тис. грн.  до 0,05 %
Від 100 до 400 тис. грн. від 0,05 до 0,2 %
Від 400 до 1000 тис. грн.  від 0,2 до 0,5 % 
Понад 1 000 тис. грн.  від 0,5 до 1,0 %
Власнику цього “маєтку” теж платитиме податок
Власнику цього “маєтку” теж платитиме податок
Як і в минулому проекті, від сплати податку не звільнятимуться пенсіонери. Пільги будуть надані лише різним категоріям інвалідів, чорнобильцям, ветеранам і т.п. Причому звільнятися від сплати податку дані категорії населення будуть лише в тому разі, якщо вартість їх майна складе не більше 400 тис. гривень. Тобто, на практиці, пільговик платитиме податок на нерухомість, якщо в його володінні знаходиться однокімнатна квартира десь на Оболоні. В цілому ж розцінки виглядатимуть приблизно таким чином.

Власник халупи, скажімо, десь на Черкащині, вартістю в 3 000 доларів щорічно буде зобов’язаний заплатити максимально 7,5 гривень. Житель райцентру з двокімнатною квартирою вартістю в 30 000 доларів – максимально 300 гривень. Киянин, що володіє двокімнатною квартирою вартістю 120 000 доларів, – максимально 3000 гривень.

Ну а хто має пристойнішу квартиру ближче до центру, скажімо, вартістю в 220 000 доларів, платитиме 11 000 гривень. Податок платиться щороку, не пізніше за 11 березня і йде до місцевих бюджетів, нинішній рівень наповнення яких бажає бути кращим. Його введення торкнеться також і тих, хто свого житла не має. Адже компенсувати фінансові втрати власники квартир, що здають житло в оренду, будуть за рахунок орендарів.

В цілому, законопроект для фізосіб, не дивлячись на майбутні очевидні фінансові проблеми більшості платників, поки що являє собою один з найбільш соцорієнтованих із запропонованих варіантів і може бути підтриманий депутатським корпусом і підписаний Президентом. Адже «регіонали» навряд чи будуть проти. Уряд планував ввести податок на нерухомість, правда, з 2009 року, а не з 2008, як пропонують Бичков із Стретовичем. Проте навряд чи парламент встоїть перед спокусою ввести новий податок і наповнити хоч чимось місцеві бюджети. Адже до виборів ще далеко, а значить, населення ще не перетворилося на електорат і час подачок і соціальних подарунків поки що не настав.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.