Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Альтруїзм - еволюційна особливість організму

Психологія та стосунки 56064 перегляди

Опубліковано - 24.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Альтруїзм виявився не властивістю характеру, а фізіологічною особливістю організму. Нейромедикам навіть вдалося вирахувати, де в мозку криється «Центр альтруїзму»
Альтруїзм виявився не властивістю характеру, а фізіологічною особливістю організму. Нейромедикам навіть вдалося вирахувати, де в мозку криється «Центр альтруїзму»
Нейромедики підтвердили дослідження психологів, дійшовши висновку, що альтруїзм є не властивістю характеру, а фізіологічною особливістю організму. Заради виживання виду...

Вчені з Медичного центру Університету Дьюка знайшли ділянку мозку, відповідальну за схильність людей до альтруїзму, повідомляє Газета.Ru.

Експеримент вчені побудували за наступною схемою: 45 випробуваних піддали анкетуванню, у ході якого з’ясовували ступінь альтруїзму того або іншого респондента. Потім кожному з учасників пропонували спочатку зіграти в комп’ютерну гру, а потім поступитися місцем гравця комп’ютеру.

Під час комп’ютерних ігор мозок досліджуваних сканувався методом функціональної магнітно-резонансної томографії.

З’ясувалося, що ділянка головного мозку, яка знаходиться в районі верхньої і нижньої скроневих борозен, під час передачі гри комп`ютерові в "альтруїстів" активується сильніше, ніж у "егоїстів".

«Ми не можемо пояснити своїм дослідженням феномен Матері Терези, – говорить керівник дослідження Дарл Танкерслі, – але ми можемо встановити природу такого соціального явища, як альтруїзм». Результати дослідження опубліковані в онлайн-виданні Nature Neuroscience. Також вони вийдуть в друкованому лютневому виданні журналу.

Вивчення альтруїзму носить не лише фундаментальний характер. Він виявився дуже вигідною властивістю індивіда з погляду еволюції.

У боротьбі за еволюційне виживання програють егоїсти

Група вчених під керівництвом фахівця в області еволюційної біології Томаса Флатта з Університету Брауна в Провіденсі створила теоретичну модель виживання альтруїстів у середовищі егоїстів. А заодно прояснила, навіщо взагалі співробітництво - фундаментальне поняття біології, етології і соціології - знадобилося в ході еволюції.

Захисний механізм для схильних до співробітництва індивідів може бути наступним: життя в маленьких ізольованих групах, де вони надійно захищені від численних шахраїв і можуть спокійно плодитися і переміщатися.

Програма Флатта заснована на іграх з "суспільними благами" (public goods), основних елементах теорії ігор і найпростішої моделі соціальних дилем. У новій моделі дослідники ввели в гру такий фактор, як популяційна динаміка. Гравців поділили на групи, і вони грали з іншими учасниками своїх команд. Далі кожен гравець "відтворювався" пропорційно прибутку, що одержав від гри, передаючи свою стратегію - партнера або шахрая - "нащадкові" у спадок.

Після відтворення відбувалися "випадкові мутації", у результаті чого частка, яку внесе кожен гравець, мінялася. І на завершення гравці перемішувалися випадковим чином, безладно розсіюючи по різних групах і приносячи із собою власні інвестиційні "звички". У результаті утворилися групи різних розмірів.

Подальше моделювання ситуації показало, що через 100 тис. поколінь наступить зовсім разючий фінал: партнери-альтруїсти в стані вижити і зберегти свою чисельність.

Цінність нової моделі, на думку її ж головного дослідника Флатта, полягає, насамперед, у незвичайній простоті й одночасно універсальності підходу, який можна застосовувати до співробітництва на всіх біологічних рівнях - "від комашки до людини".

Малеча - головні альтруїсти
Діти позбавлені вад меркантильності
Діти позбавлені вад меркантильності
У свою чергу, німецькі дослідники виявили, що вже в 18 місяців діти починають проявляти альтруїстичну поведінку, що свідчить про природжену доброзичливість людини. У експериментах, про які повідомляє журнал Science, малюки допомагали абсолютно незнайомим людям. Молоді шимпанзе зробили те ж саме, доводячи наявність природженого альтруїзму у приматів.

Учені довгий час не могли зрозуміти, що примушує людей діяти альтруїстично, при цьому допомагаючи навіть не родичам і без зиску для себе. Людське суспільство тримається на людях, які вміють співробітничати з іншими і бути милосердним, платити податки і так далі. Тому, багато учених стверджували, що альтруїзм — унікальна людська функція, закладена в мозок і є складовою частиною генотипу людини.

Дослідники поспостерігали поведінку 24 півторарічних малюків у таких ситуаціях, як видалення прищіпки поза зоною досяжності або неправильно складена купа книг. Практично всі діти з дослідженої групи намагалися виправити ситуацію в перші 10 секунд експерименту.

Вони зробили це тільки тому, що думали, ніби дослідникам це було потрібно, інакше вони б і не кинулися збирати книги.

Експеримент був продовжений з трьома молодими шимпанзе, які не допомагали в складніших завданнях, але справді допомагали людині, що піклуваласяся про них в простих ситуаціях (наприклад, допомагали шукати втрачений предмет). "І діти, і шимпанзе хочуть допомагати, але вони відрізняються в здатності інтерпретувати потребу
інших в допомозі в різних ситуаціях", пише Science.

"Це перший експеримент, що показує альтруїстичну настроєність в будь-якому нелюдському приматі", — повідомив Фелікс Вонекен, психолог Інституту Еволюційної Антропології в Лейпцігу, Німеччина.

Психологи стверджують, що альтруїзм, напевно, є результатом еволюційного розвитку, направленого на забезпечення передачі спадкових рис між поколіннями. Доктор Рік О`Горман, фахівець з психології альтруїзму з університету Ессекса говорить, що "особливо матері часто жертвують собою ради дітей. Виходячи з еволюційних уявлень, матері зазвичай дуже піклуються про потомство, деколи ціною власного життя. Окрім цього, люди в цілому поводяться досить альтруїстічно", — вважає учений.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.