Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Азаров поділив Україну на сорти. По податкам

Політмаразми 23003 перегляди

Опубліковано - 26.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Микола Азаров і Віктор Ющенко на сцені Майдану. 2004 р.
Микола Азаров і Віктор Ющенко на сцені Майдану. 2004 р.
Як стало відомо, в січні 2007 року Мінфін зажадав від Державної податкової адміністрації (ГНАУ) зібрати до бюджету на 27% податків більше, ніж на початку 2006 року. Зокрема, плани збільшені для більшості західних і центральних регіонів, а також для Києва, тоді як для Донецької області і Автономної республіки Крим вони понижені. У ГНАУ не змогли пояснити перекоси в податкових зборах, пославшись на те, що плани формує Мінфін. У Мінфіні ж від коментарів відмовилися.

У розпорядженні “Комерсанту-Україна” опинився план Мінфіну по збору податків ГНАУ на січень 2007 року, розроблений Кабінетом міністрів. Нагадаємо, що в II півріччі 2006 року ГНАУ працювала по документах, підготовленим екс-міністром фінансів Віктором Пинзеником. По розрахунках Мінфіну, до загального фонду бюджету в січні поступить 6,778 млрд. грн., з них від податківців – 3,841 млрд. грн., від Держмитниці – 2,522 млрд. грн., а "трансферти і інші надходження" складуть 414,1 млн. грн.

Згідно новим планам, ГНАУ повинна збільшити надходження від ПДВ в порівнянні з січнем минулого року на 923,566 млн. грн. – до 3,264 млрд. грн., зменшивши збір податку з вітчизняних товарів на 135,545 млн. грн – до 1,863 млрд. грн. При цьому підприємствам мають намір відшкодувати 1,4 млрд. грн. (у 2006 році – 1,085 млрд. грн.). Плановий збір акцизу, по якому в 2006 році був недобір, збільшений з 401,5 млн. грн. до 460,5 млн. грн., а податку на прибуток занижений – з 1,046 млрд. грн. до 759 млн. грн.

У ГНАУ зменшення збору по податку на прибуток вважають за доцільне, оскільки термін його сплати наступає з 10 лютого. Нагадаємо, що на 1 січня 2007 року податкові переплати досягли 18 млрд. грн. Проте експерти побоюються, що, знижуючи плани по двох основних податках, Кабмін перестраховується, побоюючись застосування підприємствами корупційних схем з внутрішнім ПДВ і збільшення кількості збиткових компаній і підприємств з нульовою рентабельністю. "Незрозуміло, чому ВВП росте (за підсумками 2006 року на 7%.–Ъ), а внутрішній ПДВ і прибуток падають, - обурений експерт Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) Максим Лациба.– Тут йде якась фінансова махінація з фіктивною неприбутковістю або відмиванням грошей".

Проте найцікавішими виявилися регіональні плани зборів податків (див. довідку). Так, бюджетний розклад для ряду областей в порівнянні з минулим роком занижений. Зокрема, Донецькій області необхідно зібрати 217,073 млн. грн. (у 2006 році – 291,127 млн. грн.), а Автономній республіці Крим – 40,465 млн. грн. (51,003 млн. грн.). Варто відзначити, що ці регіони в 2006 році не виконували свої планові показники, хоча в Донецькому регіоні зростання промислового виробництва становило 6,1% при середньому показнику в Україні 6,2%. Цікаво, що для Запорізької і Дніпропетровської областей, які показали зростання виробництва на 9,5% і 8,4% відповідно, планові надходження підвищені трохи –трохи більше 10 млн. грн. (на 10,9% і 4,9% відповідно).
Колишні комуністи і нинішні. Врешті в одній коаліції. Правлячій!
Колишні комуністи і нинішні. Врешті в одній коаліції. Правлячій!
При цьому західні – Львівська, Чернівецька, Рівненська, Тернопільська, Волинська – і центральні області – Житомирська, Вінницька, Черкаська – отримали "надбавку", в середньому, на 63%. Слід зазначити, що більшість з них минулого року не виконали плани по ключових податках (див. Ъ від 24 січня). Більше всього податків зобов'яжуть зібрати Київ – 1,642 млрд. грн. (1,093 млрд. грн. в 2006 році). У ГНАУ не змогли пояснити Ъ дану диспропорцію в розподілі податків, порадивши звернутися до розробника планів. Проте в Мінфіні від коментарів відмовилися.

На думку керівника служби макроекономіки і фінансового сектора секретаріату президента Романа Жуковського, Мінфін спровокував диспропорції надходжень, не враховуючи "внесок" кожної області в показник зростання ВВП, тоді як раніше при підготовці планів міністерство використовувало спеціальну формулу. "Теоретично області, що показують, наприклад, високі темпи зростання промислового виробництва, повинні показати і динаміку зростання податків, - відзначив він. – Тому мені не зрозуміло, яким чином проводиться перерозподіл прогнозного збору надходжень по областях".

На думку експертів, диспропорція в складанні планів має під собою політичну підоснову. Так, на думку експерта УНЦПД Максима Лациби, такий бюджетний розклад є "розплатою" з електоратом опозиційних областей. При цьому аналітик центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський пов'язав завищення податкових планів з нелояльністю керівників ряду областей до Кабміну, що у результаті може спровокувати невиконання бюджету. "З помаранчевих голів адміністрацій буде черговий привід запитати і пред'явити претензії, що вони не виконують державне завдання", - упевнений пан Дубровський.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.