Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газова інтрига навколо “Ітери”

Національна безпека 24708 переглядів

Опубліковано - 16.02.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Газова інтрига навколо “Ітери”
Розмови про повернення “Ітери” на газовий ринок України як мінімум передчасні. новий газовий монополіст з’явиться тільки після передачі газової труби росіянам.

Зустріч Віктора Януковича з керівником компанії Ітера Ігорем Макаровим викликала шквал коментарів експертів, суть яких зводиться до одного — найближчим часом буде зруйнована монополія «Рос-Укр-Енерго» і в країні з’явиться новий газовий оператор. Масла у вогонь підлив віце-прем’єр Андрій Клюєв, котрий у середу, відповідаючи на запитання про те, чи буде «Ітера» знову активно працювати на українському ринку, багатозначно сказав, що «усе можливо».

Більше того, несподіванкою для багатьох стала заява керівництва Газпрому про те, що ексклюзивний постачальник імпортного природного газу в Україну — RosUkrEnergo AG — за січень-вересень 2006 року зазнав збитків на 14,239 млрд руб. (близько $550 млн) у порівнянні з 14,269 млрд руб. чистого прибутку за аналогічний період 2005 року. Про це, як передає «Інтерфакс», йдеться у звіті ВАТ «Газпром». Офіційний представник RosUkrEnergo Андрій Кнутов пояснив появу в компанії збитків у звітності «Газпрому» «різницею принципів облікової політики». «За нашою системі обліку в нас стійкий прибуток», — сказав А. Кнутов. Виторг RosUkrEnergo за дев’ять місяців 2006 року виріс на 68% — до 140 млрд руб. (близько $5,4 мрлд). Хоча, на думку опитаних «k:» експертів, не варто надавати такого великого значення настільки серйозним розбіжностям у цифрах. З іншого боку, деякі спеціалісти натякають, що у «Рос-Укр-Енерго» не все так гладко в самій Росії. Росіяни подумують про зміну цього оператора на ще більш лояльного і, що важливіше, менш скандального. Окрім того, керівник комітету з питань енергетики російської Держдуми Валерій Язєв заявив, що «потрібно переходити до прямих поставок газу в Україну – через «Газпромекспорт».

Як би там не було, але в українському політикумі почали говорити про можливу заміну «Рос-Укр-Енерго», хоча в цілому як таких реальних передумов до цього на сьогоднішній день немає. Якщо й можна говорити про заміну фірми, яка буде новою газовою прокладкою, — то раніше 2007 року навряд чи хто-небудь може створити серйозну конкуренцію «Рос-Укр-Енерго». Більше того, вся система газопостачання країни вибудовується за принципом монопольного впливу цієї дочки Газпрому, і завдання цього року не просто завоювати ринок — а повністю контролювати внутрішні газорозподільні мережі. Ми вже писали про те, що де-факто «Укр-Газ-Енерго» укладає договори прямо з підприємствами, обминаючи облгази. Тим самим російський Газпром уже практично домігся того, що російський газ прямо доставляється кінцевому споживачеві, минаючи українські газотранспортні компанії (кінцева мета, на думку експертів, — банкрутство цих самих компаній з подальшим перепродажем за борги тому ж «Укр-Газ-Енерго»). Зважаючи на вищесказане, з погляду росіян було б як мінімум нелогічно міняти зараз цю схему й виводити на український ринок нового постачальника.
У той же час «активність» «Ітери» і загадкові натяки Андрія Клюєва в першу чергу треба розцінювати як бажання прем’єра й віце-прем’єра хоча б якось долучитися до українсько-російського газового бізнесу. Ні для кого не секрет, що Андрій Клюєв не має ніякої можливості впливати на нинішню газову ситуацію. Більше того, і сам Віктор Янукович у газових питаннях не може впливати на свого безпосереднього підлеглого міністра палива Юрія Бойка. Таким чином, складається враження, що прем’єр зважився нарешті продемонструвати «російським партнерам», що він теж був би не проти стати повноправним учасником газових переговорів. Однак що стоїть за цією демонстрацією — уже існуючі домовленості або ж це просто зондування ґрунту — сказати складно. Як повідомляють джерела «k:», деякі попередні розмови, передусім на рівні «другого ешелону», проходили. Однак говорити про те, що росіяни дали добро прем’єрові, як мінімум рано. Більше того, всі прекрасно розуміють, що зміна російської газової «фірми-прокладки» станеться лише в тому випадку, якщо Україна (уряд) зможе забезпечити росіянам контроль над газотранспортною системою. В іншому випадку навряд чи відбудуться які-небудь глобальні зміни. Якщо ж навіть припустити, що Росія дозволить зайти на український ринок другому гравцеві вже цього року, можна навіть не сумніватися, що цей другий гравець (як би він не називався) одержить лише крихти.

Більше того, останнім часом вся логіка політики росіян щодо української газотранспортної системи ґрунтується аж ніяк не на одних переговорах з керівництвом країни. Росіяни активно купують боргові зобов’язання НАК «Нафтогазу України», прихід «Укр-Газ-Енерго» дозволив максимально зменшити прибутковість НАК. Плюс «правильна» цінова політика Кремля та внутрішньополітична метушня в Україні вже найближчим часом можуть дозволити Росії довести НАК до банкрутства, і без якихось особливих переговорів одержати дешево «трубу».

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.