Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи загрожує Росії дефолт?

Політика 21866 переглядів

Опубліковано - 2.03.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Чи загрожує Росії дефолт?
Світовий фондовий ринок пережив в останніми днями справжнє потрясіння, коли звідний індекс Шанхайської біржі впав на дев'ять відсотків і викликав падіння на фондових біржах в Азії і Європі. У Росії також було зафіксовано падіння курсу акцій багатьох компаній.

Чи можливе повторення дефолта, наскільки твердими виявляться долар і євро, і що відбуватиметься з рублем? Відповіді на ці питання шукав ведучий програми "Радіус" Олег Антоненко в бесіді з членом комітету Торговельно-промислової Палати по фінансових ринках і банках, колишнім віце-президентом Московської центральної фондової біржі Львом Макаревічем, начальником аналітичної служби " Мегатрастойла" Олександром Разуваєвим і економічним оглядачем Російської служби ВВС Олександром Коляндром.

ВВС: Згадуючи дефолт 1998 року в Росії, чи є привід для неспокою у нас зараз?

Лев Макаревіч: У 1998 році основна частина боргового тягаря країни доводилася на державу. Тоді загальна вартість заборгованості держави складала $220 млрд. На сьогоднішній день загальний борг держави, якщо приплюсувати борг корпорацій і банків, в півтора рази вище за попередню суму і складає приблизно $290 млрд. З них боргові зобов'язання держави - $79 млрд., комерційних банків - $67 млрд., корпорацій - $141 млрд.

ВВС: Значить, боятися дефолта все-таки варто?

Л.М.: Не державного, а корпоративного, оскільки держава практично втратила контроль над зовнішніми запозиченнями банків і корпорацій, і це являє серйозну загрозу.

ВВС: Що повинно статися, щоб дефолт відбувся?

Олександр Разуваєв: Я думаю, що вірогідність дефолта дорівнює нулю. Якщо говорити про зовнішні борги, то вони створені першокласними компаніями, що мають високі рейтинги надійності. Вони мають стабільні грошові потоки, перш за все - експорт сировини, тому ніяких ризиків немає.

Навряд чи банківська криза і знецінення національної валюти - те, з чим асоціюється у російських громадян дефолт, - можливі зараз в Росії. Є золотовалютні резерви, позитивне сальдо торгового балансу, економіка зростає.

Єдина негативна річ - це зниження котувань наших компаній, але нічого трагічного в цьому не немає.

ВВС: Як оцінюють те, що відбувається на Лондонській біржі британські аналітики?

Олександр Коляндр: Падіння достатньо значне і в порівнянні з падінням 11 вересня 2001 року. Британія - одна з тих країн, яка активно інвестує в ринки, що розвиваються, в першу чергу Росію, Індію, Бразилію і Китай. Ці ринки, з погляду інвестора в Лондоні, це якийсь загальний басейн. Якщо інвестор бачить втрати в одному місці і вирішує скоротити свої позиції на ринках, що розвиваються, то скорочувати він їх буде і в Росії також.

ВВС: Скорочення - це реальна перспектива?

А.К.: Те, що ми бачимо зараз на ринку в Москві: інвестори продають цінні папери. Аналітики говорять, що це не буде довгостроковою тенденцією, але особливо цікаво в цій історії те, що події, що відбуваються зараз в Росії, не мають до неї практично ніякого відношення.

Основні події відбуваються в Китаї, де ходять чутки про ухвалення нових законів, і США, а російський ринок знаходиться між ось цими, якщо вам завгодно, Сциллой і Харібдой.

ВВС: Є припущення, що уряд Китаю своїми заявами про якісь заходи на ринку і спровокував цю кризу. Наскільки китайські власті можуть дестабілізувати ринок без збитку для власної економіки?

Л.М.: Основні заходи китайських властей на фондовому ринку - це обмеження спекулятивного капіталу і спекулятивних операцій. Нагадаю, що об'єм "гарячих" спекулятивних грошей, мігруючих з однієї світової біржі на іншу, перевищує $3 трлн. - це в чотири рази більше за російський ВВП. Об'єм світового фінансового ринку приблизно в чотири-п'ять раз перевищує об'єм промислового виробництва, тобто це гігантська важкокерована стихія.
Росія хоч і стоїть осторонь, але при цьому є частиною ринків, що розвиваються, які серед світових інвесторів вважаються частиною спекулятивного сектора їх інвестиційних портфелів.

Високі стрибки на цих ринках дозволяють отримувати великі прибутки, але в загальній масі цих вкладень вважається допустимим мати не більше 5-6%, решта повинні вкладатися в надійніші активи.

А.Р.: Китайський уряд може вжити заходи, які негативно вплинуть на котирування китайських компаній. У Китаї бум, люди закладали житло, щоб купити акції. Звичайно, це може вплинути на їхній ринок.

Але для нас важливіше ринок США. Швидше за все, очікується військова операція проти Ірану, подальше падіння і різке зростання цін на нафту, при цьому падаючий ніж світових ринків виявиться сильнішим, за зростання цін на нафту для нас.

Я б не сказав, що у нас спекулятивний ринок. Росія має інвестиційний рейтинг по всіх трьом агентствам. "Норильский нікель", "Газпром", "Роснефть", Ощадбанк - достатньо консервативні активи.

ВВС: Як відбивається на сировинних ринках те, що відбувається на фондових? Чи існує цей взаємозв'язок?

А.К.: Зв'язок є, але непрямий. Є загальне правило: коли фондові ринки падають, починають рости повільніші, але надійніші активи: золото, нерухомість, і решта, від картин до поштових марок. Проблема в тому, що зараз і нафта є, свого роду інвестиційним активом, і велику кількість інвестиційних банків вкладають в нафту. Тому ніякої стабільності і на цій частині ринку теж немає.

Наскільки мені відомо, у російських банків в активах зараз достатньо невелика частка іпотечних кредитів і паперів, пов'язаних з будівельними компаніями і будівельними кредитами, так що я не бачу, як нинішня фондова криза могла б перекинутися на російський ринок нерухомості, викликавши спад цін.

Л.М.: Ситуація на ринку нерухомості неординарна: дійсно, офіційно банки не дуже крупно вкладаються в цей ринок, але він виключно спекулятивний і створює дуже великі проблеми для банків: вартість комерційного житла в Москві, по неофіційних оцінках, порівнялася з ВВП. Більш того, комерційні банки активно беруть участь в будівельних і риэлтерських пірамідах, причому не тільки безпосередньо, але і через аффилированные структури.

ВВС: Чи можливі падіння на ринку нерухомості в Росії?

Л.М.: Ринок нерухомості монополізований, як і російський ринок загалом, і завдяки монополії, існують деякі стабілізаційні механізми. Але якщо починається загальний обвал, звідки б він не виходив: Китаю, країн Південно-східної Азії, Росії, з'являється ланцюгова реакція, що оголяє всі слабкі місця і що породжує кризу більшого або меншого масштабу.

На сьогоднішній день об'єм корпоративних і банківських боргів перевищує об'єм річного експорту на 125%. Це удвічі вище за рівень, який вважається стабільним. Якщо падають світові ціни на сировині, автоматично відбувається імпорт кризи, і цей чинник не можна списувати з розрахунків.

А.Р.: Курс на нашому внутрішньому валютному ринку визначається Центробанком, і я думаю, що цього року ми побачимо коридор 24-25 рублів. Рублеві депозити, пайові фонди, акції компаній - це кращий спосіб заощаджень на даний момент. Я сумніваюся, що ціни на нафту помітно впадуть.

ВВС: Існує точка зору, що Китай і Казахстан навмисно не дають своїй валюті зміцнюватися. Чому російські власті не заважають цьому процесу, який погано позначається на експорті?

А.Р.: По-перше, наш експорт багато в чому залежить від можливості прокачування по трубопроводах, по-друге, зростання рубля знижує інфляцію, що особливо важливе в цей передвиборний рік. До того ж зростання рубля робить наші активи привабливими для інвестицій.

ВВС: У що вкладають гроші британці, як взагалі вони відносяться до своєї валюти?

А.К.: Британці вкладають свої гроші в борги! [сміється]. Британська приказка свідчить: "То, наскільки ви багаті, можна зрозуміти по сумі ваших боргів". Основний британський борг - це житло, іпотека. Крім того, ростуть споживчі борги. Ситуація, коли у кожної людини є кредитна картка і всі живуть в борг, для Британії давним-давно норма. Всі економісти і урядовці говорять, що ситуація близька до обвалу, але, як бачимо, поки не обвалюється.

ВВС: Чи можна говорити, що цього року інфляція не перевищить 5-6%?

Л.М.: Ні, тим більше що традиційне січневе підвищення цін на послуги ЖКХ вже перевершило цей відсоток. В кращому випадку до кінця року інфляція може становити близько 10%. По різних групах послуг і товарів абсолютно різні темпи інфляції. Одне інфляційне навантаження на людей, які живуть на пенсію, інше - на спроможніших людей. Те ж саме по галузях.

А.Р.: Інфляцію можна по-різному порахувати і отримати від 5% до 25%. Думаю, офіційна інфляція цього року складе 8-9%. Інфляційний чинник буде достатньо істотний найближчими роками: у нас продовжується зростання економіки, а до 2011 року внутрішні ціни на газ з урахуванням транспортних витрат і експортних мит, порівняються з експортними до Європи, виростуть ціни на електроенергію.

Л.М.: Поточний і наступний рік - це передвиборний час, коли, за старовинною російською традицією, будуть крупні виплати з боку держави, які підсилять інфляцію.

ВВС: Чи можна говорити, що Росія як і раніше сидить на енергетичній голці і залежить від кон'юнктури сировинних ринків більш, ніж чим від фондових?

А.Р.: Дійсно, нафтогазовий експорт - дуже важливий чинник для російської економіки. У Росії немає іншого такого козиря, але він - наша основна конкурентна перевага, багато країн йому заздрять.

Л.М.: Так, я вважаю, що це голка не тільки нафтогазова, але і взагалі сировинна.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.