Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Культурні відмінності виявляються на рівні клітин мозку

Психологія та стосунки 33419 переглядів

Опубліковано - 19.07.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Культурні відмінності виявляються на рівні клітин мозку
Відмінності в культурі і культурних цінностях виявляються навіть на органічному рівні - клітини мозку по-різному реагують на “своїх” за національністю, культурою і рівнем виховання - і на всіх інших.

Учені з'ясували, що культурні відмінності можуть виявлятися навіть на рівні клітин мозку. Так звані «зони емпатії» - дзеркальні нейрони - реагують з різним ступенем активності на дії представників своєї культури, і людей іншої національності та виховання.

Дзеркальні нейрони по-різному реагують на певні дії, або на зорові і слухові сигнали, проведені самою людиною, і якщо дана дія здійснюється кимось іншим. Причому цей інший може бути як людиною, так і представником іншого виду; важливо, щоб дію можна було чітко інтерпретувати. Багато учених вважають, що в імпульсах дзеркальних нейронів закодовані шаблони певних дій, що дозволяє людині вмить розуміти інших людей або тварин без необхідності логічного мислення.

Дослідницька група з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі під керівництвом Іштвана Молнара-Чакача (Istvan Molnar-Szakacs) провела експеримент, метою якого було визначення реакції дзеркальних нейронів на дії представників своєї і чужої культури. В ході одної з експериментальних серій декілька американців дивилися на жестикулюючих акторів, один з яких був американцем, а інший - жителем Нікарагуа.

Обидва актори робили жести, прийняті в американському культурному середовищі, латиноамериканському середовищі, а також безглузді. Одночасно мозок випробовуваних досліджували методом транскраніальной магнітної стимуляції з метою визначення рівня кортіко-спінальної збудливості, яка використовувалася як показник активності дзеркальних нейронів.

Виявилось, що активність «зон емпатії» американців при спостереженні за американським актором була набагато вища, ніж при спостереженні за нікарагуанським, у тому числі і тоді, коли нікарагуанський актор показував жести, прийняті в американському середовищі. «Дане дослідження було одним з перших, що показали нейро-біологічну реакцію на культурно-специфічні стимули. Ми визначили, що національність і культурні відмінності впливають на нейронну активність мозку», - заявляють автори дослідження.

Можливо, глибше сприйняття представників своєї культури закладене в людині для того, щоб він міг швидко адаптуватися до локального середовища.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.